Monday, November 06, 2006

12α

ΑΠΛΗ ΜΗ ΤΟΞΙΚΗ ΒΡΟΓΧΟΚΗΛΗ
Είναι ασφαλώς η συνηθέστερη αιτία διόγκωσης του θυρεοειδή. Αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η κύρια αιτία της είνα η
Ιωδιοενία.
Ελλειψη Ιωδίου απο τις προσλαμβανόμενες τροφές είναι έχει σαν συνέπεια την αδυναμία σύνθεσης ορμονών Τ3 και Τ4.΄Η υπόφυση υπερεκρίνει TSH η οποία με την σειρά της προκαλεί υπερπλασία των θυλακίων του θυρεοιδικού κολλοειδούς σε μια προσπάθεια να παράξουν το απαραίτητο ποσό ορμονών.
Η υπερπλασία αυτή είναι αρχικά ομότιμη (διάχυτη βρογχοκήλη) αλλα αργότερα μπορεί να γινει πολυοζώδης (απλή πολυοζώδης βρογχοκήλη).
Οι ασθενείς αυτοί είναι ευθυρεοειδικοί η σπανιώτερα ελαφρά υποθυρεοιδικοί για αυτό και η βρογχοκήλη λέγεται "μη τοξική"


Η ιωδιοπενία μπορεί να είναι ενδημική σε περιοχές του τρίτου κόσμου όπου δεν είναι δυνατή η πρόσληψη Ιωδίου με τις τροφές η σποραδική όταν ατα κρούσματα είναι μεμονωμένα. Η κατάρευση των συστημάτων δημόσιας προληπτικής υγείας σε πολλές περιοχές της γής είχε σαν συνέπεια να σταματήσει η ιωδίωση του επιτραπέζιου άλατος που αποτελεί την μόνη έγκυρη μέθοδο πρόληψης της ιωδιοπενίας με αποτέλεσμα την επανενμφάνηση ιωδοπενικής βρογχοκήλης σε παιδικούς κύρια πληθυσμούς της Κεντρικής Ασίας και της Αφρικής.

Στη χώρα μας υπήρχε στο παρλθόν σημαντικό πρόβλημα ιωδοπενικής βρογχοκήλης που όμως σήμερα έχει εξαλειφθεί. Αντίθετα σημαντικός αριθμός περιπτώσεων μη τοξικής βρογχοκήλης θα πρέπει να αποδοθεί σε αυτοάνοσα νοσήματα.

http://www.eje-online.org/cgi/content/abstract/140/6/505/VII

Εκτός απο την ιωδιοπενία , άλλα αίτια απλής μη τοξικής βρογχοκήλης είναι η αδυναμία σύνθεσης ορμονών λόγω ανεπάρκειας ενζύμων (δυσορμονογενετικές βρογχοκήλες ) καθώς και φάρμακα η ειδικές ουσίες σε ωρισμένες τροφές ( βρογχοκήλογόνα) . Το λίθιο που χορηγείται σε χρόνιες ψυχώσεις φαίνεται οτι ενοχοποιείται για βρογχοκήλες καθώς και λίθιο http://www.emedicine.com/med/topic918.htm

Η διάγνωση μπαίνει έυκολα γιατί οι ασθενείς αυτοί έχουν φυσιολογικά επέπιεδα ορμονών Τ3 Τ4

Η κλινική εικόνα των απλών μη τοξικών βρογχοκηλών είναι γενικά ήπια. Μόνο σε περιπτώσεις με μεγάλη διόγκωση που προκαλεί πιεστικά φαινόμενα.